De perfecte kop koffie is voor iedereen anders. De één houdt van een sterke espresso, de ander zweert bij een kop verse filterkoffie. Je favoriete kop koffie begint al bij het kiezen van de juiste type koffie. Ben je op zoek naar de echte barista ervaring? Met een pistonmachine druk je eigenhandig de koffie aan en bepaal je zelf de hoeveelheid koffie. Bij de French Press zetmethode maal je de koffie zelf, voordat je hier op een traditionele manier koffie van zet. Ga je liever voor iets meer gemak? Met een volautomatische bonenmachine of een capsulemachine staat er in een handomdraai een lekkere kop koffie voor je klaar. Zo blijft er nóg meer tijd over om te genieten!
Sinds de ontdekking van koffie in de elfde eeuw, kennen we tegenwoordig wel meer dan 10 verschillende soorten koffie. Denk bijvoorbeeld aan de cappuccino, latte macchiato, espresso of flat white. Wij Nederlanders lijken echter ‘gewoon’ gebleven. Want wist je dat een heerlijke kop zwarte koffie nog steeds de favoriet is in ons land?
Wist je dat een cafeïnevrije koffie volgens de Nederlandse wetgeving een koffie is die maximaal 0,1% cafeïne bevat. Het is namelijk niet mogelijk om álle werkzame stoffen uit de koffieboon te halen. Deze hoeveelheid is echter zo klein, dat je lichaam hier niets van merkt. Daarom kan een kop cafeïnevrije koffie in de avond een prima alternatief zijn.
Wist je dat koffiebonen eigenlijk helemaal geen bonen zijn? Het zijn namelijk zaden; het hart van de koffiebes. Deze zaden zijn van origine groen en krijgen tijdens het roostingsproces een bruine kleur. Van de meer dan 60 soorten koffiebonen die er bestaan kunnen er 2 worden gebruikt voor koffieproducten. Zo’n 60 procent van alle koffie bestaat namelijk uit Arabica- en 40 procent uit Robustabonen. Het roostingsproces en de kleur van de boon bepaalt de smaak. Licht, medium of donker geroost; zo is er voor ieder wat wils!
Wist je dat de koffieboon voor het grootste deel bepaalt hoe jouw koffie smaakt? De herkomst van de boon, de soort koffieplant en het roosten bepalen de eigenschappen van de boon. Hierdoor kan de ene kop koffie sterk verschillen van de andere. Hoe lichter de koffieboon geroost is, des te meer fruittonen je in de koffie zal proeven. Begin je de dag liever met een krachtige smaak? Kies dan voor de volle smaaktonen in donker gebrande bonen. Het roosten van de koffieboon tot de perfecte smaak is dus een echte kunst!
Wist je dat je het best een glas lauw water kunt drinken vóór je aan je koffie begint? Water reinigt namelijk je smaakpapillen, waardoor je de koffie aroma’s het beste proeft! Maar wat is aroma eigenlijk? Het is de geur van vers gezette koffie. Aroma ontstaat wanneer de stof in koffie wordt opgelost. Afhankelijk van de koffieboon kan het aroma bijvoorbeeld beschreven worden als fruitig, notig of kruidig. De complexiteit van het aroma speelt een grote rol in het bepalen van de smaak. Koffie bevat namelijk wel twee keer zoveel aroma’s als wijn. Geniet van je kopje koffie!